Sygeplejestrejken efterlader tusindvis af syge borgere i venteværelset
Flere borgere har landet over fået udskudt deres operationer på grund af den nationale sygeplejestrejke. En af de borgere er Lone fra Herning, som i går skulle have været opereret. I stedet gik sygeplejerskerne på gaden for at demonstrere.
Af Sidsel Jensen
Tilbage i juni stemte et flertal af medlemmer i Dansk Sygeplejeråd nej til et overenskomstforlig, og siden da har sygeplejerske strejket landet over. Med den pludselige mangel på sygeplejersker har landets sygehuse været nødsaget til at udskyde tusindvis af operationer og behandlinger.
En, som særligt har mærket konsekvensen af sygeplejestrejken, er Lone. Hun har fået udskudt to operationer på Herning Regionshospital af to omgange.
Cyste og sceneknude er ikke akut nok Jens Friis Bak, lægefaglig direktør på Hospitalenheden Vest, fastslår, at det kun er de mindst akutte operationer, der bliver udskudt. ”Det er mere, hvis man har forstørrede mandler, eller hvis man skal have opereret flyveører. Det er ikke cancer-operationer,” siger Jens Friis Bak til Herning Folkeblad.
Det er dog hverken forstørrede mandler eller flyveører, som Lone skal have opereret. De har fundet en cyste på hendes livmoder, og hun skal derfor have livmoderen fjernet. Hvorvidt cysten er god- eller ondartet, ved hun ikke, for den er endnu ikke blevet undersøgt. Derudover har hun en sceneknude på sin fod, som gør, at hun har svært ved at gå. Den skal også fjernes. ”Jeg har mange smerter, og det påvirker min hverdag meget. Jeg skal ikke gå langt, før min fod hæver op og bliver blå, og cysten har længe givet mig blødninger. Så jeg blev lidt skuffet, da operationerne for anden gang blev udskudt,” fortæller Lone.
Konflikten har konsekvenser for mange Lone har været i dialog med Herning Regionshospital, men grundet mangel på sygeplejersker, har de ikke mulighed for at foretage de to operationer før tidligst september og oktober. Fortsætter strejken, vil de med høj sandsynlighed blive udskudt endnu en gang. Men på trods af udskudte operationer forstår Lone godt, hvorfor sygeplejerskerne strejker. ”Jeg ved godt, at de løber stærkt, og at der mangler hænder. Men jeg synes, at regeringen burde gribe ind snart. For konflikten har konsekvenser for mange,” siger Lone.
I alt er knap 800 operationer og ambulante behandlinger blevet udskudt alene på Hospitalenheden Vest, som Herning Regionshospital er en del af. På landsplan drejer det sig om 35.500 udskudte operationer. I en ny statusrapport fra Sundhedsstyrelsen fremgår det, at tallene forventes at stige markant de kommende uger, og afviklingen af efterslæbet forventes at tage op mod to år.
Lone har ikke ønsket af fremgå med efternavn grundet familie og venners manglende kendskab til den ene operation. Journalisten er bekendt med Lones fulde identitet.
Comments