Brændgårdskolen skaber diversitet hos foreningslivet i Herning
I morgen starter et fodboldhold for første gang for piger på Brændgårdskolen. Sport og foreningsliv danner rammerne for børnenes integration. At være en del af et fællesskab kan have stor betydning for trivsel på skolerne.
Af Tobias Nguyen
Det er børn fra Somalia, Irak, Syrien og mange andre, det handler om. 65% af børnene på Brændgårdskolen er tosprogede, og to ud af tre elevrådsrepræsentanter har anden etnisk herkomst. Det giver et godt billede af mangfoldigheden på en almindelig skole i Herning kommune. I foreningslivet har billedet dog været anderledes.
For omkring 5 år siden, lagde pædagogerne på Brændgårdskolen mærke til, at de tosprogede børn ikke tog til fritidsaktiviteter, som de etnisk danske børn. Det skyldtes en manglende viden blandt børnenes forældre. Derfor blev der skabt et samarbejde med Brændgårdskolen, Herning Kommune og idrætsforeninger i området, så de tosprogede børn kunne starte til idrætsaktiviteter.
Det startede med FC Brændgård
Lars Korsgaard er én af skolepædagogerne på Brændgårdskolen og har været det i 7 år. Hans hjertebarn er netop at skabe fritidsindsatser for tosprogede børn og introducere dem til foreningslivet.
”I løbet af et års tid, fik jeg stanlet nogle midler på benene. Her kunne jeg købe nogle bolde, kegler og finde nogle drenge, der ville være med til at spille fodbold. Så kaldte vi os FC Brændgård som en pendant til FC Midtjylland,” siger Lars.
Børnene kendte ikke til FC Midtjylland i starten, men da de fik besøg i dag, var det et stort samtaleemne blandt de tosprogede drenge, der spillede FIFA og hyggede sig i SFO’en.
I løbet af de sidste 4 år gik det stærkt. Lars tog kontakt til børnene, der gerne ville spille fodbold, gå til gymnastik og være en del af foreningslivet. Med SMS’er til børnenes forældre var familierne nu opdateret i forhold til, hvornår deres børn skal til træning og kamp, og det betyder alt for børnene.
”Jeg er egentlig et bindeled mellem trænerne, klubben og børnene. Jeg hjælper dem, hvis de har økonomiske trængsler, og når jeg ser nogle børn, der ikke har noget tøj, finder jeg nogle fodboldstøvler og benskinner til dem,” siger Lars
Pigerne skal på banen
Gennem FC Brændgård og gymnastikholdet har skolepædagogerne langsomt fået tilvænnet de tosprogede børne til en hverdag med træning. I dag spiller mange børn fra Brandgårdskolen hos Herning KFUM, Herning Fremad og nogle sågar hos FC Midtjyllands ungdomshold.
Det er netop derfor, at man for første gang har startet et pigehold, fordi 17 piger på skolen har fået interessen for fodbold.
For Lars er det tydeligt, hvorfor man har startet holdet og projektet i det hele taget. Det giver en personlig mening for ham i hans hverdag.
”Jeg får simpelthen så mange skulderklap fra familier og forældre,” siger Lars Korsgaard.
Lars mener, at det er en indsats, der burde blive gjort i hele kommunen, da det er noget, som giver en følelse af, at man gør en reel forskel for børnene af anden etnisk baggrund.
Comentários