Stor kulturaftale blomstrer endelig efter genåbningen
I 2020 trådte en ny kulturaftale i kraft i region Midt- og Vestjylland. Tre kulturinstitutioner i Herning Kommune er udvalgt, og projekterne kan nu gå i gang, efter en pause under corona-nedlukningen.
Af Stine Ning
I Herning kommune er Team Teatret, Fermaten og Den Jyske Sangskole involveret i nye projekter, som alle udspringer fra kulturaftalen. Dette skaber flere kulturelle tilbud for borgerne i og omkring Herning.
Otte kommuner fra region Midt- og Vestjylland har dannet en kulturregion, og de har forpligtet sig til en fireårig aftale fra kulturministeriet. Aftalen skulle have været trådt i kraft allerede i starten af 2020, med et års prøveprojekter, men grundet covid-19 situationen blev prøveåret udskudt et halvt år. Derfor begynder de rigtige projekter nu.
Samarbejde på tværs skaber højere kvalitet
En af de store fordele ved kulturaftalen er, at det giver kommunerne mulighed for at arbejde sammen på tværs af kompetencer og skabe flere muligheder for borgerne i deres eget nærområde.
Dorte Bébe, leder på Team Teatret, fortæller, at de gennem samarbejde med de andre kommuner kan spare med hinanden og løfte hinanden indenfor fem forskellige kompetencefelter. Projektet kalder de ”WIRED”. En af dem fem projektpartnere er fx Holstebro Dansekompagni, og på den måde vil de kunne spare med teatret, og i sidste ende skaber begge parter højere kvalitet og giver bedre oplevelser for publikum.
Hos Fermaten har de valgt at kalde deres projekt ”SPIL NYT”, med fokus på at unge kan udvikle deres egen originale musik. Under nedlukningen måtte de lave workshops online, men har nu første partnermøde d. 10. september og første fysiske camp for unge musikerspirer i uge 42 i efterårsferien.
Martin Damsgaard, rytmisk musikkonsulent hos Fermaten, siger desuden, at kulturaftalen er et springbræt til, at de kan fortsætte projektet på egen hånd. ”Uden aftalen havde vi ikke haft økonomi til at starte projektet eller have et samarbejde på tværs. Øvelsen for os er at se på, hvordan det kan køre videre, når pengene er brugt, og projektet er slut”, siger Martin Damsgaard.
Kultur forøger livskvaliteten
Formand for kulturregion Midt- og Vestjylland, Josh. Poulsen er begejstret for endnu engang at have fornyet aftalen.
”Det er en gensidig ”win win” at lave aftaler med staten, fordi vi får medfinansieret projekter, vi ville have svært ved at løfte alene. Samtidig giver det i højere grad kommunerne mulighed for at arbejde på tværs. Aftalen betyder finasieringskraft og en strukturel samarbejdsrelation, ” siger Josh. Poulsen.
Samtidig siger han, at kulturområdet i Herning er et stratetisk indsatsområde, og at pengene er godt givet ud. ”Nogle mener, det er vigtigt at man bruger samtlige penge på ældrepleje. Bruger vi en procent eller to til oplevelser og livskvalitet, får vi pengene givet godt ud. For mig er det også vigtigt med livsindhold- og kvalitet. Det skal vi komme med til alle - fra vugge til grav”.
For Herning Kommune udgør projekternes egenfinansiering i alt 5,243 mio. kr. i hele aftaleperioden 2021-2024.
Herning kommune er desuden den kommune i region Midtjylland, der bruger 3. fleste penge på kultur per indbygger. I 2021 er der sat 783 kr. af per indbygger. Dette svarer til godt 68 mio. kr. Dette kan man se på indenrigs og boligministeriets nøgletal.
Comments