top of page

Stop medlidenheden: Renovering af varmestue i Herning centrum vækker bekymring


Projektet om en ny varmestue startede i januar 2021. Foto: Herning Kommune

Herning Kommune har i samarbejde med Blå Kors valgt at renovere den gamle varmestue, som ligger i Herning bymidte. Dette skaber foragt og underen hos lokale borgere, som mener, at placeringen er et problem, og at pengene bruges helt forkert.


Af: Stine Ning


Hvorfor er det kun synd for de hjemløse og udsatte?


Det spørgsmål stiller Valdemar Kristensen, borger i Herning kommune, sig selv gentagne gange. Han er uforstående overfor, hvorfor kommunen vælger at renovere Blå Kors’ varmestue i hjertet af Herning. Han så gerne, at pengene blev brugt anderledes, og at stuen lå andetsteds.

Hjemløse bliver forfordelt

”Hjemløse er fredet. Det vil jeg gerne opponere imod.”


Valdemar Kristensen anerkender naturligvis, at hjemløse og udsatte skal have al den hjælp, de har brug for, men han oplever, at de bliver forfordelt over andre i samfundet.

”Hvorfor skal ældre skatteborgere skilles på plejehjemmene, mens hjemløse kan få ny varmestue?” spørger han.

”Hvorfor stiller vi ikke krav til dem, i modsætning til de krav, vi eksempelvis stiller til hende på kontanthjælp? Der skal meget til for at blive hjemløs. De vælger det jo nærmest selv. Alligevel stiller vi ingen krav til dem,” siger Valdemar Kristensen.


Projektet om en ny varmestue startede i januar 2021. Foto: Herning Kommune


Herning bør være stolte

Anders Stagis er ikke i tvivl om, at der er brug for den nye varmestue. Han er ny leder hos Blå Kors Herning, og har en lang karriere hos Kirkens Korshær i Aarhus bag sig.


”Vores syn på et hvert menneske er, at det er unikt og værdifuldt. Vores opgave er at tilbyde de mennesker, der har brug for det, et helle-sted. Vi tilbyder et skånsomt sted væk fra gadens miljø og fri fra stoffer og alkohol,” siger Anders Stagis.


Men Blå Kors stiller ikke de krav, som Valdemar Kristensen efterspørger. Varmestuen er nemlig et frivilligt tilbud, og derfor står det folk frit for, hvornår de vil komme, og hvor de går hen bagefter. Dette har Blå Kors ingen forpligtigelser overfor.


Vi vil altid gerne være i dialog med vores brugere og appellere til en sund færden. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for at understøtte en sund retning i forhold til, hvordan man agerer og skaffer sig netværk mod kedsomhed og indelukkethed,” siger Anders Stagis.


Samtidig er Anders Stagis heller ikke i tvivl om, at en ny varmestue er tiltrængt.


”Det gamle sted var under al kritik. Det var meget slidt. Herning by bør være stolte af at være fremme i bussen i forhold til at tage vare om mennesker med problemstillinger,” siger han.


Det er som at sminke et lig Valdemar Kristensen stiller også spørgsmålstegn ved, hvorfor man vil samle de hjemløse og udsatte inde midt i byen.


”Jeg er utryg på min families vegne over, at det skal ligge inde i centrum, for der er meget kriminalitet, der følger med det sted. Jeg vil have dem væk fra bybilledet, så de har fred, ro og begrænset mulighed for at lade sig provokere,” siger han.


”Det er som at sminke et lig, når de bygger en fin varmestue midt i centrum, men ikke hjælper dem videre. Fx ved at bruge ressourcer på tvungen afvænning. Disse ressourcer kunne man have fundet ved at genbruge gamle lokaler i stedet,” siger Valdemar Kristensen.




Byggeriet forventes at være færdigt i 2022. Foto: Stine Ning


En varmestue udenfor centrum er en tom varmestue

2. Viceborgmester Tommy Højmark Tønning (A) forstår godt bekymringerne, men mener at kommunen gør, hvad de kan.

”Der er ikke noget ved løsningen her, som er smart. Vi står overfor det problem, at Herning er ved at blive en storby, og det skaber flere udsatte.”


”Jeg synes, det er en klar tendens, at de gerne vil være inde af centrum af byen, hvor der sker noget,” fortsætter han.


Tommy Højmark Tønning udelukker, at varmestuen vil blive benyttet, hvis den ikke ligger i centrum.

”Hvis vi laver en varmestue længere ude, kommer der ingen derud. De vil aldrig søge ud, hvor de ikke er vant til at komme,” mener viceborgmesteren.


Forgæves har Socialdemokratiet foreslået at oprette et afskærmet samlingssted - transparent for politiet - men har mødt modgang fra skeptiske naboer. For at skabe god ro og orden, vil de i stedet fokusere på at lave nogle lækre rammer for de hjemløse og udsatte i varmestuen, så festen ikke flytter ud på gaden.

Tommy Højmark Tønning afviser, at kommunen blot putter penge ind i et prestigebyggeri.

”Vi propper ikke bare penge ind i lappeløsninger. De hjemløse og udsatte er ikke overladt til sig selv. Vi har en misbrugsordning, samarbejder med politiet og vi gør alt, hvad vi kan. Fremadrettet bliver det rigtigt optimalt,” siger han.


Comments


bottom of page