top of page

Pantstationen er ude af drift


Herning Pantstation er i øjeblikket fyldt med øl, sodavand osv. i over 50 procent af tilfælde. (Privatfoto)

Over 50 procent af tiden bliver man mødt af ’denne maskine er ude af drift’, hvis man kommer med sin returpant ved pantstationen i Herning. Det har indenfor de seneste to år været et tilbagevendende problem, og ifølge Dansk Retur System skyldes det overkapacitet.


Af Tobias Nguyen


Du har lige holdt fest. Pantsække fyldt med øl, sodavand og diverse pantflasker fylder din bolig. Du kører ned af Silkeborgvej, og på højre side af vejen, ligger Herning pantstation.


”Pantautomaten er ude af drift” eller ”Fyldt og lukket – Følg status på pantstation.dk” står der på skærmen. Det er en problematik, som fylder i Herning og omegn i øjeblikket. Borgerne i Herning forsøger med bæredygtighed, men er ude af stand til at aflevere deres pant.

Gitte Simonsen er lærer og sikkerhedsrepræsentant på Herning Minihøjskole. Hun er én af de borgere i Herning, der er utilfredse med pantstationen.


”Problemet er, at den tit er i stykker eller fyldt op. Man kan ikke komme af med sine poser, når man kommer derud. Når man så kontakter dem der står for det, siger de, at de kan se, at den virker og så kan vi påstå, at den stadig ikke virker, og det har vi oplevet i flere uger nu”. Siger Gitte.


Nede ved pantstationen er der flere borgere, der deler samme opfattelse som Gitte. De kører forgæves, fra diverse steder i Midtjylland, fordi pantstationen er fyldt op. I dag var der tre biler indenfor fem minutter, der midt på dagen måtte køre forgæves og tage de store pantposer med hjem igen.


Massivt run på pantsystemerne

Det er ærgerligt, fordi systemet faktisk er meget bedre end at aflevere sin pant i dagligvareforretninger, mener Gitte Simonsen.


”Jeg synes jo, det er meget genialt, når pantstationerne virker, for det er jo bare at putte dem ned i posen, lukke den og så ud at aflevere. Så er man fri for øl- og sodavandslugt og så får man pengene tilbage for posen”.


Hos Dansk Retur System har man forståelse overfor problemet, men indser også at der de seneste to år, har været overkapacitet hos pantstationer. Ikke bare i Herning, men i hele Jylland.


Mette Klint er Dansk Retur Systems pressekontakt, og hun fortæller blandt andet, at der siden coronanedlukningen er blevet afleveret 50 procent mere pant i 2019 og yderligere 50 procent igen i 2021. Det vil altså sige en fordobling sammenlignet med for blot to år siden.


Herning pantstation bliver tømt én gang om dagen og kan ikke tømmes oftere, fordi Dansk Retur System ikke vil kunne følge med i optællingen af pant.


”Det er simpelthen denne massive stigning, der gør, at de så hurtigt bliver fyldt. De er lidt kvalt i deres egen succes - kan man kalde det - fordi folk bruger dem mere end kapaciteten er til”. Fortæller Mette Klint



En rød advarselstrekant med et udråbstegn i midten, er, hvad man ofte bliver mødt af på pantstationerne. (Privatfoto)

2025-plan om flere pantstationer

Ifølge Dansk Retur System er der planer om et system i 2025, hvor man hælder flasker og dåser direkte ned i pantautomaten, som bliver mast, og dermed ikke fylder lige så meget som pantsækkene i de nuværende stationer.


Herning pantstation er det, man kalder en sækkestation, og er én af de mange stationer, der vil blive ombygget ifølge planen.


”Det er noget, der skal være i mål inden 2025, og samtidig vil vi også bygge nogle flere pantstationer, der skal tage presset af dem, der allerede er der”. Siger Mette Klint.


Det virker alt sammen meget smart og vil også betyde, at man får pengene hurtigere tilbage for den pant, man afleverer.


Spørgsmålet er dog, hvad borgerne i Herning synes om planen, og at de muligvis skal vente fire år yderligere på et bedre pantsystem. Gitte Simonsen er ikke i tvivl.


”I min optik kan det ikke tage så lang tid at få sådan noget til at virke. Ellers så ender det bare med, at folk boycotter pantsystemet, eller måske bare smider det ud af vinduet og i naturen. Det vil vi nemlig ikke have”. Afslutter Gitte Simonsen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page