Kommunal aktindsigt afslører: Forældre fravælger SFO efter forhøjet brugerbetaling
Næsten 1000 børn er blevet meldt ud af SFO, efter en markant hævning af forældres egenbetaling bliver vedtaget politisk i Herning.
Af Jonathan Korsager & Marcus Wehage
Herning kommune: Mere end hvert fjerde barn er forsvundet fra kommunens SFO’er, viser en aktindsigt i kommunale tal. En forøget forældrebetaling har været skyld i, at familier betaler op til 1.100 kr. mere om måneden per barn indmeldt i SFO, end de gjorde for to år siden.
I 2019 beslutter et næsten enigt byråd at omlægge alle kommunens fritidshjem til SFO. En lovændring, som betyder, at forældre selv skal betale en langt højere pris for den samme plads i institutionen.
Når fritidshjem skifter status til SFO’er, går de fra at høre under Dagtilbudsordningen - der har et loft for egenbetaling på 30 procent af den samlede pris for en plads, hvor kommunen dækker resten af omkostningerne - til nu at høre under Skolelovgivning, hvor maksbeløbet for egenbetaling bliver fjernet.
Forældre med børn i 3. eller 4. klasse skal betale mere end 75 procent af den samlede omkostning for pladsen i skolens SFO. Forældre med yngre børn i 0.-2. klasse betaler lige under halvdelen af de samlede omkostninger.
Rammer primært de ældste
Hos Gullestrup skolens SFO ser man også effekten af prisstigningen. SFO’en har set et fald i antallet af tilmeldte børn på 40 procent over de seneste to år. Det er en tendens, som SFO-leder Jan Kjeldstrøm, finder problematisk:
“Jeg synes, at det er uheldigt, at der er så stort et frafald. Der er et stor behov for den socialisering, som børn opnår gennem SFO.”
Det er især de ældre børn som falder fra. I dag er det kun en tredjedel af de ældste børn, der er tilmeldt en SFO i Herning Kommune. Hvilket har betydning for børnenes evne til at omgås andre mennesker.
“Mange af dem bliver gode til computer og dårlige til at interagere med andre børn og mennesker. Det er en katastrofe,” siger Jan Kjeldstrøm.
Flere penge til nærvær i familien
En af forældre, som har valgt at trække sine tre børn ud af Gullestrup skoles SFO lige inden coronapandemiens udbrud, er Thea Friis Brodersen. Hun mener ikke, at man får nok for pengene:
“Den ældste startede med at spørge, om hun ikke nok måtte tage hjem fra skole, fordi hun kedede sig. Det var dyrt at betale så mange penge for en SFO, hvis hun alligevel ikke gad at være der.”
En børnehaveplads på 37 timer om ugen koster i dag det samme som at have et barn tilmeldt i en SFO i Herning Kommune, hvor børn kun opholder sig op til 15 timer om ugen
“Til den pris kunne jeg tage min børn med i biografen, svømmehal, BonBon-Land eller ud at bowle. Det synes jeg ikke at SFO’er er værd i dag, hvis børnene alligevel ikke gider at være der.”
I stedet vælger Thea Friis Brodersen at spare SFO’en væk på sine tre børn, hvilket giver en årlig besparelse på 61.488 kroner. Nogle af pengene bruger Thea i stedet på en tur til Sjælland med børnene, hvor BonBon-Land og Tivoli er på menuen.
コメント