I Herning har de knækket koden til et bæredygtigt forretningsliv
Erhvervslivet i Herning ser grønt. Kommunen har vedtaget et forslag, der skal hjælpe de lokale forretninger med at blive mere bæredygtige. Det behøver hverken at være svært eller dyrt.
Af Tine Maria Nielsen
Det behøves ikke at være dyrt at drive en grøn forretning. Hernings Kommune har lavet et initiativ ved navn ”Bæredygtigt Herning”, som hjælper små og mellemstore forretninger med at omstille til en mere bæredygtig produktion. Det kan for mange erhvervsdrivende lyde dyrt og omfattende. Af samme grund oplever Tino Randorf, virksomhedskonsulent i Herning erhvervsråd, at virksomhederne har stor glæde af at tage imod kommunens tilbud om vejledning. Han erfarer, at forretningerne ikke lider store økonomiske tab, som nogle forretningsdrivende måske kunne frygte.
”Bæredygtigt Herning” er baseret på FN’s 17 verdensmål. De ikke er vedtaget ved lov, og af den grund er den bæredygtige omstilling frivillig. Det betyder, at de som ønsker den grønne omstilling, selv bestemmer hvor hurtigt udviklingen skal gå. Derfor kan virksomhederne over længere tid omstille sig gradvist, hvorimod en komplet omstilling vil kunne komme til at koste dem dyrt.
Starter småt
Vejledningen til omstillingen indebærer blandt andet forslag til store som små besparelser. Det kan være alt imellem et skift fra halogenpærer til LED, eller større initiativer, såsom returordninger af brugte varer, som kan genanvendes. Jørgen Krogh som er direktør for By, Erhverv og Kultur i Herning Kommune mener, at selv de små forskelle er vigtige.
”Vi er nødt til at skabe en bevægelse, hvor vi kan få rigtig mange til at rykke sig. Hvis alle bevæger sig lidt ad gangen, vil der ske rigtig meget,” siger Jørgen Krogh, som oplever en positiv udvikling i forbindelse med initiativet.
Hvor bæredygtighed før i tiden blot har været til for den moralske rytter, håber Tino Randorf på, at jo flere der følger trop, desto højere sættes standarden for at drive en forretning i Herning på bæredygtig vis.
Comments