Gamle grøntsager får nyt liv
814.000 ton er den mængde spiselige fødevarer, der hvert eneste år i Danmark går til spilde. Et lokalt initiativ sætter fokus på overskudsmad og fletter borgerne i Herning sammen. Et socialt projekt, der sigter mod en mere bæredygtig fremtid, har stor succes.
Af Amalie Dinesen
Projektet ’Mad til Herning’ er på overfladen et socialt og bæredygtigt projekt, der sigter efter en bedre fremtid ved at sælge overskudsmad fra supermarkederne. Men svinger du forbi Teglvænget 97, så finder du meget mere end det.
De frivillige har sat tre formål for projektet: stop madspild, stop madfattigdom og skabe sociale netværk.
Lise Kortegaard, formand for projektet, fortæller, at overskudsmaden ikke skal ses som almisse, og derfor betaler kunderne også et lille beløb for hver vare.
”Frugt, grønt og sunde madvarer skal være så billige, at alle har råd til dem. Der skal være sunde fødevarer til alle.”
I Danmark går 814.000 ton spiselige madvarer til spilde hvert år. Det viser Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris kortlægning af madspild i Danmark, der er den første af sin slags.
Plads til alle Udover at være et projekt, der satser på bæredygtighed, byder projektet også på et stort fællesskab mellem de frivillige og kunderne i butikken.
”Jeg synes, de gør meget godt her. I stedet for bare at smide væk væk væk,” siger den 82-årige tidligere boghandler, Frits Rostrup.
Han er stamkunde i den lille butik, og det var ingen overraskelse for de frivillige, da Frits var den første til at komme klokken 15, idet butikken åbnede for kunderne.
Mad til Herning er et frivilligdrevet projekt, der blev sat i værk af folk fra Boomerang Bags, et andet frivilligprojekt i Herning. Butikken får i dag mad fra supermarkedskæderne REMA 1000 og Føtex, og de har netop indgået et samarbejde med Bronuts.
コメント