Bennys bukser brænder – nu skal de slukkes
Borgerne i Herning kommune har siden 1. januar i år affaldssorteret deres skrald i syv fraktioner. Men et politisk tiltag fra Christiansborg får nu kommunen til at gå forrest i bekæmpelsen af tekstilaffald.
Af Nicoline Winther
Mængden af croptops, cowboybukser og andet tøj i de danske genbrugsbutikker er boomet i coronanedlukningen. Men det er ikke alt tøj, der kan sælges videre og få nyt liv. Hullet og slidt tøj ender på forbrændingen til skade for miljøet.
Et nyt projekt skal gøre Herning Kommune til en frontløber i bekæmpelsen af tekstilaffald. Kommunen har i samarbejde med virksomheden Lifestyle & Design Cluster i dag igangsat et projekt, der skal finde bæredygtige løsninger for genanvendelse af tekstil.
Politisk pres fra Christiansborg
I de kommende to år skal projektet ”Tekstilsymbiose Herning – tekstilrester og affald som ressource” finde løsninger til, hvordan vi adskiller tekstilfibre, så de kan blive genanvendt. I 2023 træder et nyt lovkrav i kraft, der kræver, at alle landets kommuner genanvender brugte tekstiler.
Tekstilfibre skal adskilles og genanvendes
For at løse problemet må de kigge på både kemiske processer og teknologiske løsninger. I øjeblikket arbejder de med en håndscanner fra Finland, der kan identificere tekstilfibrene.
”Den kan for eksempel genkende, om fibrene er 100 procent bomuld, og så kan tekstilet genbruges igen,” siger direktør for Lifestyle & Design Cluster, Betina Simonsen.
Det er desværre ikke alt tråd, der kan genanvendes til nye tekstiler. I stedet bruges det i kompositplader og lignende, siger Betina Simonsen.
Lokale virksomheder skal hjælpe med løsningerne
Projektet blev i dag skudt i gang med deltagelse af Hernings nye borgmester, Dorte West (V). Første opgave bliver at finde de 25 lokale små og mellemstore virksomheder, som skal hjælpe med at finde innovative løsninger på problemet.
Nogle virksomheder vil hjælpe med konkrete løsninger, hvor andre, som eksempelvis et tæppefirma, vil bidrage med brugte tekstilprøver.
Ambitionerne er i top, for målet med projektet er, at intet tekstil fremadrettet skal afbrændes.
Comments